Tilitoimiston Hinnasto: Voiko Hintaa Tinkiä 2023?

Mietityttääkö tilitoimistojen ja kirjanpitopalveluiden hintataso?


Tuntuuko nykyisen tilitoimiston hinta kohtuuttomalta?


Maksatko liikaa? 

Jatka lukemista, sillä tässä artikkelissa käymme läpi millaisia hintoja voit odottaa maksavasi tilitoimistolle ja mistä kustannukset muodostuvat. Käymme myös läpi mitkä asiat vaikuttavat hintaan ja millä nikseillä saat hintatason pidettyä järkevänä.

Tässä artikkelissa käymme läpi seuraavat asiat: 

 • Tilitoimiston hinnasto: Mitä kirjanpidosta ja yleisistä tilitoimistopalveluista joutuu pulittamaan? 
 • Mitkä tekijät vaikuttavat tilitoimiston hintaan ja mistä hinta muodostuu?
 • Mitä tehdä jos tuntuu, että ”maksat liikaa”?
 • Mitä asioita voi miettiä optimoidakseen hinnoittelun?

Mitkä asiat vaikuttavat tilitoimiston hintaan?

Tilitoimiston hintatasoon vaikuttavat useat seikat, mutta ennen kaikkea seuraavat asiat:

 1. Yrityksesi koko ja toiminnan laajuus
 2. Tilitoimiston sijainti ja brändi
 3. Ohjelmisto ja mahdolliset lisäpalvelut

Yrityksen koko ja toiminnan laajuus

Tilitoimiston hintaan vaikuttaa moni muu asia kuin pelkkä yrityksen koko.

Yrityksen kokoa käytetään kuitenkin usein osviittana hinnalle, sillä yleensä suuremmat yritykset työllistävät tilitoimistoja enemmän kuin pienet.

 

Se, kuinka paljon yrityksesi työllistää tilitoimistoa on lähes aina suurin tekijä hinnoittelussa.

Työllistämisen voi karkeasti ottaen vetää yhteen mm. seuraaviin asioihin:

 • Määrä kirjanpidon vientejä kuukausittain (esim. osto -ja myyntitapahtumat sekä muiden tositteiden määrä)
 • Liiketoiminnan laajuus (mm. vero -ja muut ilmoitukset, erityisosaamisen tarve)
 • Henkilöstömäärä (palkkalaskelmat ja maksut)

 

Muitakin tekijöitä on, mutta yleisesti voidaan todeta, että mitä suurempi, laajempi, monipuolisempi tai monimutkaisempi liiketoiminta on kyseessä, sitä suuremman hintalapun tilitoimisto laittaa palveluilleen.

 

Tilitoimiston sijainti ja brändi

 

Sijainti

Tilitoimiston hinnastoon tulee vaikuttamaan myös vahvasti sijainti. Suurien kaupunkien keskustoissa, etenkin Etelä-Suomessa, hinnat hipovat usein aivan eri huipuissa kuin Keski-Suomen syrjäseuduilla.

Niin vuokrat kuin palkat ovat alhaisempia kaupunkien ulkopuolella ja näin ollen tämä heijastuu myös tilitoimiston hintalapussa.

 

Brändi

Tilitoimiston hintaan tulee myös vaikuttamaan brändi, joka voi osittain perustua esim. tilitoimiston trendikkyyteen tai hyvään maineeseen. Tilitoimiston tekemät markkinointipanokset esim. tyylikkäiden verkkosivujen ja SoMe-tilien muodossa eivät myöskään tee palveluista halvempia.

Ohjelmisto ja mahdolliset lisäpalvelut

 

Sähköisen tilitoimiston hinnoittelu koostuu yleensä kahdesta osasta;

 • Työpanos
 • Ohjelmistokustannukset

Työpanos tarkoittaa yksinkertaisesti kuinka paljon aikaa tilitoimisto joutuu laittamaan yrityksesi kirjanpitoon ja mahdollisiin muihin tehtäviin kuten vaikka palkanmaksuun tai veroilmoituksiin.

 

Ohjelmistokustannukset ovat tärkeä osa kokonaishintaa. Tilitoimisto tai kirjanpitäjän laskutus sisältää lähes aina kyseiset kulut. Myös muut mahdolliset ohjelmistokulut vaikuttavat luonnollisesti loppuhintaan. On siis hyvä muistaa, ettei kaikki tilitoimiston laskuttamat kulut ole suoraan työstä laskutettavia kuluja vaan niihin kuuluu yleensä suuri osa ohjelmistojen ja muiden palveluiden lisenssikuluja.

Tilitoimisto Hinnasto

Miten paljon tilitoimistojen palveluista sitten joutuu maksamaan?

Vaikka vastaus aina on tapauskohtainen, eikä tarkkaa vastausta ole helppo antaa, annamme muutaman esimerkin hinnoista alla. 

Hinnat alla vastaavat pääkaupunkiseudun hintatasoa ja näin ollen yläkantissa jos verrataan valtakunnaliseen keskiarvoon. Syrjäseuduilla ei ole harvinaista nähdä 10-20% tai jopa suurempi alennus pääkaupunkiseudun hintatasoon.

Suuntaa-antavat arviot tilitoimistojen hinta-tasosta pääkaupunkiseudulla:

Toiminimi, liikevaihto <50k€: 800 – 1300 € / vuosi

Mikroyritys, muutama työntekijä, liikevaihto 500k – 1m€: 8 000 – 20 000€ / vuosi

PK-yritys, 10+ työntekijää, liikevaihto 5m€: 50 000€ + / vuosi

Huom. kyseiset hinnat ovat vain suuntaa antavia emmekä ota vastuuta niiden oikeellisuudesta. Hinnoissa on huomioitu järjestelmien kulut sekä tilinpäätöksen ja veroilmoituksen laadinta.

Mitä tehdä jos tilitoimiston hinta tuntuu liian kovalta?

Mikäli tilitoimiston hinta tuntuu liian kovalta yrityksellesi suosittelemme seuraavia toimenpiteitä;

 

1) Ota asia esille tilitoimistosi kanssa

Asioista on aina paras puhua avoimesti ja sama koskee yhteyttä tilitoimistoosi. Kerro tilitoimistollesi, että hintataso on liian kova sille vastineelle, jota koette saavan.

 

2) Käy läpi missä voisi tinkiä

Yleensä korkea hinta johtuu kahdesta eri syystä;

1) tilitoimistolla on palveluun nähden liian kova hintataso
2) nykyisiä prosesseja voidaan optimoida, jotta saavutetaan halvempi lopputulos

Mikäli vastaus on 1, suosittelemaan kilpailuttamaan tilitoimistot ja löytämään uuden, hintansa arvoisen tilitoimiston.

Muussa tapauksessa suosittelemme käymään läpi nykyisen tilitoimiston kanssa, mistä mahdollisesti voitaisiin tinkiä. Meneekö keväisin järjetön aika kuittirumbaan, jonka voisi hoitaa tehkokkaammiin vai onko kenties jokin käytössä oleva järjestelmä korvattavissa halvemmalla vaihtoehdolla?

Kun olet löytänyt ongelmakohdan, joka yleensä johtuu yhdestä tai joskus molemmista yllä mainitusta syystä, on helpompi edetä päätöksen kanssa.

 

Miten parantaa hinta-laatu suhdetta?

Seuraavaksi käymme läpi muutaman keinon, jonka avulla voit parantaa oman yrityksesi hinta-laatusuhdettasi mitä tilitoimistopalveluihin tulee.

 

Sähköisyys tuo vapautta

Kirjanpidon muututtua suurilta osin sähköiseen muotoon, on nykyisin täysin tavallista valita tilitoimisto, joka ei välttämättä ole naapurissa tai Helsingin ydinkeskustassa. Sen sijaan sähköinen kirjanpito antaa mahdollisuuden vertailla vaihtoehtoja valtakunnallisella tasolla. Tämä mahdollistaa esim. tilitoimiston valinnan alueelta, jossa hintataso on keskivertoa alhaisempi.

 

Selvitä ohjelmistopuoli ettei tule yllätyksiä

Koska ohjelmistot tulevat vaikuttamaan kokonaishintaa, on niistä hyvä käydä keskustelua jo ennen tilitoimiston valitsemista. Mitä ohjelmia tilitoimisto tukee ja mitä mahdollisia lisäpalveluita on saatavilla? Samalla on hyvä kartoittaa omat tarpeesi; sopiiko yrityksellesi kevyempi vaihtoehto kuten Holvi vai perinteisempi ja joustavampi vaihtoehto kuten Netvisor? Varmista myös, ettet maksa turhista sovelluksista tai ohjelmista joista yrityksesi henkilökunta ei tule hyötymään.

 

Suoraviivaista omat prosessit

Selkeä dokumentaatio ja tehokas kommunikaatio tilitoimistoon ennalta ehkäisee tilanteita, joissa maksettavaa kertyy turhasta. Opi hallitsemaan esim. taloushallinnon -tai kuittienkäsittelyohjelman tehokkaasti, jotta saat kaiken irti maksamistasi palveluista.

 

Lisää vinkkejä joilla pidät tilitoimiston hinnan kurissa löydät mm. täältä: https://www.etasku.fi/blogi/tilitoimisto-hinta/

Muistutamme vielä, että vaikka hinta on tärkeä tekijä tilitoimiston valinnassa, ei sen suinkaan tulisi olla tärkein valintakriteeri. Palvelun laatu, luotettavuus ja sujuva kommunikaatio ovat ominaisuuksia joista mielellään maksaa hieman korkeamman hinnan.