Rakennusalan tilitoimiston valinta kannattaa tehdä huolellisesti, jotta yhteistyö sujuu mahdollisimman mutkattomasti. Tässä artikkelissa käymme läpi muutaman vinkin, jotka rakennusalan yrittäjän kannattaa huomioida tilitoimiston valinnan suhteen, oli kyseessä sitten uusi yritys tai vanhempi yritys jossa tilitoimiston vaihto on tullut ajankohtaiseksi.

Jos haluat siirtyä suoraan löytämään sopivan tilitoimiston rakennusalan yrityksellesi, voit hyödyntää ilmaista tilitoimiston kilpailutusta.

Mitkä asiat ovat pääroolissa kun valitaan tilitoimistoa rakennusalan tilitoimistolle?

Vaikka tilitoimiston valintaan vaikuttaa useampi asia, voidaan karkeasti todeta seuraavan kolmen asian olevan avainroolissa kun etsitään tilitoimistoa rakennusalan yritykselle.

  • Tilitoimiston tukemat kirjanpidon-ohjelmistot
  • Tilitoimiston kokemus ja tietämys rakennusalasta
  • Yhteensopivuus yrityksen nykyisiin toimintatapoihin (esim. laskutus, kuittien toimitus, tilintarkastaja)

 

1. Kirjanpidon-ohjelmisto(t)

Rakennusalan kirjanpitoa voidaan hoitaa usealla eri kirjanpidon-ohjelmistolla, mutta tietyt ohjelmistot soveltuvat toisia paremmin juuri rakennusalan kirjanpidon hoitamiseen. Tilitoimistoa valitessa kannattaa vahvistaa, että tilitoimisto tukee ohjelmistoa joka on ihanteellinen rakennusalan yritykselle. 

Rakennusalalle suositeltuja kirjanpidon-ohjelmistoja on karkeasti ottaen kahta eri tyyppiä;

1) erityisesti rakennusalalle kehitetyt ohjelmistot kuten esim. Adminet ja Ecom ja
2) suositut kirjanpidon yleisohjelmistot kuten esim. Procountor

Kiteytettynä rakennusalalle kehitetyt ohjelmistot voi tuoda ominaisuuksia kirjanpitoon mihin niin sanotut yleisohjelmistot eivät aina taivu, kun taas yleisohjelmistot voivat puolestaan tarjota joustavuutta mm. laajempien integraatiomahdollisuuksien muodossa. Oikean ohjelmistotyypin valinta on aina tapauskohtaista ja asiassa kannattaakin konsultoida rakennusalan tuntevaa tilitoimistoa ennen valintaa.

Voit lukea enemmän kirjanpidon ohjelmistoista ja niiden valinnasta aiheeseen liittyvästä artikkelistamme.

2. Tilitoimiston alakohtainen kokemus

Rakennusalan yrityksenä on suositeltavaa kääntyä tilitoimiston puoleen, joka tuntee alan perin pohjin ja osaa neuvoa niin kirjanpitoon, verotukseen kuin liiketoiminnan kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä. Valitsemalla tilitoimiston, jolla on vahva kokemus rakennusalan yrityksistä takaat myös saavasi parasta mahdollista neuvontaa esim. mitä kirjanpidon-ohjelmiston suhteen tulee.

Vaikka suurilla tilitoimistoilla saattaa yleisesti olla vahvempi kokemus eri toimialoista, saattaa pienet, tiettyihin toimialoihin erikoistuneet tilitoimistot olla järkevin valinta yritykselle joka hakee juuri tietyn toimialan osaamista.

Kuten ohjelmiston suhteen, tulee tilitoimiston valinta tehdä tapauskohtaisesti riippuen yrityksen tarpeista. Ihanteellisessa tilanteessa tilitoimistolla on kokemusta juuri sinun yrityksen toimialasta. Esim. urakoitsijan, grynderin ja maansiirto-yrityksen kirjanpitoon ja toimintaan liittyy kaikkiin omat käytäntönsä ja näin ollen tarkka alan kokemus tuo ripeyttä ja varmuutta tilitoimiston toimintaan.

 

3. Yhteensopivuus nykyiseen yritystoimintaan

Myös tilitoimiston yhteensopivuutta yrityksesi nykyisiin toimintamalleihin on syytä pohtia ennen valinnan tekemistä. Millaisia käytäntöjä tilitoimisto noudattaa esim. materiaalin toimittamisen suhteen ja kuinka nopealla varoitusajalla voit odottaa vastausta tilitoimistolta kiperän tilanteen tullen?

Tilitoimiston yhteensopivuus nykyisen yritystoiminnan kanssa on tärkeää etenkin kun kyseessä on yritys, jolla on ollut toimintaa jo hieman aikaa ja sen myötä tiettyjä toimintamalleja tai mieltymyksiä mitä esim. aikataulujen, laskutuksen, kuittien tai muun aineiston toimittamiseen tulee. Mikäli kyseessä on yritys jolle on valittu tilintarkastaja, saattaa tilintarkastajan konsultoiminen tilitoimiston vaihtoprosessin yhteydessä olla järkevää. Tilitoimiston ja tilintarkastajan välinen kommunikaatio ja kirjanpitomateriaalin jakaminen tulisi sujua mahdollisimman sujuvasti.